Újságcikkek
Díjaink
Fotó galéria
Videó tár
Linkek
 

 

Forrás: Telecomputer

A Portolan a MÁV rendszeréhez kapcsolódott

Idén januártól működik élesben a MÁV online szállításirányítási információs rendszere, a SZIR . A hétmilliárd forintból (kétmilliárd forint világbanki hitelbõl és ötmilliárd forint MÁV-forrásból) megvalósult beruházás nyomán mintegy 200 vasútállomáson 850 terminál kapcsolódik a MÁV X.25 hálózatán keresztül a központi Tandem géphez, amely a tehervonatok, teherkocsik mozgásának, állapotváltozásainak függvényében segíti a forgalom optimális szervezését. Az üzemszerű működés tapasztalatai és a fuvaroztatói igények alapján végrehajtott fejlesztések eredményeképpen lehetõvé vált, hogy a MÁV-on kívül más fuvaroztatónak is segítsen a SZIR az ún. Szirinfo révén, amely online módon a szállítmányokról, a vasúti kocsikról idõszerű információkkal szolgál.

November 17-én újabb állomásához ért a SZIR fejlesztése: bemutató keretében csatlakoztatták a hálózathoz a MÁV egyik fõ szállítmányozási partnerének, a Dunaferr Portolan Kft.-nek a terminálját. Ezzel az elsõ nagy nem .MÁV-os" kapcsolódott be a rendszerbe.

- A legnagyobb üzleti partnerek az ország egyik legnagyobb online hálózatába való belépése az üzleti kommunikáció és ezzel az információs társadalom kiépülésének is kiemelkedõ állomása" - jelentette ki az ünnepélyes átadáson megjelent Lotz Károly közlekedési miniszter, az informatikai és távközlési kormánybizottság társelnöke, aki szerint ez a hasznos rendszeralkalmazás elvezeti a MÁV-ot az elektronikus kereskedelem fejlesztése és alkalmazása felé.

Az átadási rendezvényen részt vett Sipos István, a MÁV Rt. vezérigazgatója, valamint Horváth István, a Dunaferr elnök-vezérigazgatója is.

Lapunk értesülései szerint jelenleg a kereskedelmi tevékenységek, vonatforgalmi és eszközgazdálkodási funkciók, valamint az eszközgazdálkodás terén szolgáltatást nyújtó SZIR továbbfejlesztéseként tervezik a törzsadatállományba való betekintési jogosultság biztosítását a tehervonatok menetrendi adatai, az áruforgalmi korlátozások, valamint az NHM-jegyzék (árucikkjegyzék) területén, illetve az adatbeviteli lehetõségek megteremtését a kocsiigénylésre, -lemondásra vagy a fuvarlevél kitöltésére vonatkozóan.

A rendszer kapcsolatot teremt majd a partner külföldi vasutakkal is: csatlakozik a HERMES hálózathoz, amely a nemzetközi vonalakon is biztosítja az ügyfelek részére a fuvarkövetést.

Kovács Attila
Telecomputer
2. évfolyam, 23. szám, 1997. december 1.

 

ISD PORTOLAN Kft. Cím: H-1139 Budapest, Frangepán utca 7.
Tel.: +36 1 465 6150, Fax: +36 1 465 6199 Postacím: H-1558 Budapest 139, Pf.:164