Újságcikkek
Díjaink
Fotó galéria
Videó tár
Linkek
 

 

Forrás: European Business Journal 2009.

Áruszállítás a Dunán

A legendás Duna kb. 2850 km hosszú utat tesz meg a németországi Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig. Útközben tíz országon halad át, és több nagy kelet-európai fővárost érint. A folyam, amely nevét a kelta folyik, folyóvíz futása igétől kapta, Európa második legnagyobb folyója. Ez a hatalmas területeket összekötő, hosszú víziút ősidők óta fontos szerepet tölt be az áruk és emberek közlekedésében. A Rajna-Majna-Duna csatorna átadása óta (1992) a Duna összeköti a Fekete-tengert az Atlanti-óceánnal (Rotterdam). A budapesti székhelyű ISD Portolan Kft. jelentős szerepet játszik a nemzetközi dunai áruszállításban. Az ISD Portolan neve nemcsak a folyami hajózásban, hanem a tengeri, vasúti és közúti szállítmányozás világában is jól cseng. Amióta a szállítmányozási és logisztikai céget felvásárolta az ISD Dunaferr (Dunaújváros), a cég újabb szolgáltatásokat dolgozott ki vevői felé, forgalma pedig folyamatosan növekszik.


Vaso Janicic kapitány, ISD Dunaferr logisztikai igazgatója,
2005 óta ISD Portolan ügyvezető igazgatója

Az 1992-ben alapított Portolan történetében új fejezet kezdődött 2005-ben, amikor az ISD Dunaferr megvásárolta a céget. A tulajdonosok saját vezetőséget állítottak fel és teljesen átszervezték a vállalatot. Feltárták a cégen belül addig kihasználatlan belső erőforrásokat, új szolgáltatásokat vezettek be és fokozták a munka hatékonyságát.
Az eredmények magukért beszélnek: az ISD Portolan bevétele a 2007-es teljes évi 32 millió Euro helyett már 2008 első félévében elérte a 25 millió Euro-t. Az új tulajdonosok folyamatos munkával látják el a 100 fős állományt. Az árumennyiség növekedési üteme a következőképpen alakult: 4,763 millió tonna (2006), 5,057 millió tonna (2007), 6,774 millió tonna (2008 január-október).
Kiemelkedő szerepet játszunk a Magyarországra irányuló / Magyarországról kiinduló nemzetközi folyami áruszállításban mondja Vaso Janicic kapitány, az ISD Dunaferr Zrt. logisztikai igazgatója és 2005 óta az ISD Portolan ügyvezető igazgatója. Forgalmunk döntő részét export acéltermékek és import nyersanyagok (vasérc és szén) teszik ki. Miután 2007. szeptemberében összeolvadt az ISD Portolan és a Dunaújvárosi Kikötő, a kikötő áruforgalma több mint 1 évi millió tonnára nőtt. Ez a mennyiség azonban tovább növelhető, és az ISD Portolan szeretné felvenni a kapcsolatot olyan (elsősorban al-dunai érdekeltségű) új partnerekkel, akik a másik irányba szeretnének fuvarozni gabonát, vagy egyéb árut.
Ma, amikor nőnek az energiaárak és egyre inkább előtérbe kerül a környezet megóvása, a folyami fuvarozás különösen ésszerű megoldás. A statisztikák egyértelműen bizonyítják, hogy az áruszállítás legtisztább, a legkevesebb energiafelhasználással járó és legtakarékosabb módja: az uszállyal vagy hajóval történő szállítás. A Csatorna átadása óta a magyarországi gyártók előtt új piacok nyíltak meg, jegyzi meg Janicic kapitány. Elérhetővé vált Antwerpen, Rotterdam és Amsterdam. A kikötőnkből ma mindkét irányba olyan helyekre tudunk eljutni, melyek korábban többé-kevésbé megközelíthetetlenek voltak, vagy csak nagyon drágán lehetett odajutni.
A folyami szállítás gyakran csak egy szakaszt jelent a célállomás felé, vagy a célállomás felőli útvonalon. Folyami úton szállítjuk az export termékeket az ARA-kikötőkbe (Antwerpen, Rotterdam, Amsterdam), ahonnan az áru pl. az USA-ba, Dél-Amerikába és az Egyesült Királyságba jut el, ill. Constanta-ba, ahonnan az áru továbbjut pl. Törökországba, Egyiptomba, Szaud-Arábiába és Indiába. Import esetében Antwerpentől és Rotterdamtól, ill. Constanta-tól folyón szállítjuk az árut.
Az ISD Portolan azonban nemcsak folyami árufuvarozással foglalkozik. Ennél jóval többféle szolgáltatást nyújt. Komplex vasúti, közúti és tengeri hálózatok állnak a rendelkezésére. Mivel a tengeri vagy folyami kikötők csak ritkán jelentik az áru végleges rendeltetési helyét, az ISD Portolan biztosítja a vasúti és közúti szállításhoz való kapcsolódást, így az áru ténylegesen a vevő ajtajához kerül kiszállításra.
A vasúti szállítás esetében az ISD Portolan szorosan együttműködik tulajdonosával, az ISD Dunaferr-rel. Az ISD Dunaferr évente kb. 2 millió tonna árut gyárt. Ezt javarészt vasúton szállíttatja el magyarországi és a környező országokban található vasútállomásokra. Erre a célra 240 Shimms vagon áll rendelkezésére, melyből 120 a cég tulajdonában van. Ezek a vagonok speciálisan a magyar vasútra lettek megtervezve, de a Hermes rendszerrel is kompatibilisek.

Belföldi folyami áruszállítás

Az ISD Portolan egy sor közúti árufuvarozó céggel működik együtt. A hosszútávú kapcsolatoknak köszönhetően a szállítások rövid határidőn belül és kiváló minőségben történnek.
Az ISD Portolan Magyarország felé és Magyarországról kiindulva is végez nemzetközi vasúti és közúti fuvarozást. Legfontosabb küldföldi partnerei Ausztriában, Csehországban, Franciaországban, Görögországban, a volt Jugoszláviában, Lengyelországban, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban, Szlovákiában és Ukrajnában találhatók.
Ezeket a lehetőségeket felhasználva az ISD Portolan új szolgáltatásokat nyújt ügyfeleinek. A korábbi áruszállítási megoldásokat olyan új rendszerekkel egészítjük ki, melyeknek köszönhetően az áru mozgását optimalizálni lehet raktártól raktárig, mondja Janicic kapitány. A folyótól vagy a szárazföldtől az árut biztonságosan és hatékonyan tudjuk eljuttatni a vevő címére.
Bár az ISD Portolan legnagyobb ügyfele az anyavállalata, a cég még számos kisebb exportőrrel és importőrrel működik együtt. Jó kapcsolatainak köszönhetően csak minimális marketingre van szüksége.
Tevékenységünket a jövőben is versenyelőnyünkre kívánjuk alapozni jegyzi meg Janicic kapitány , vagyis folytatni fogjuk beruházásainkat az áruszállítási és a logisztikai rendszerekbe. Ami az utóbbit illeti, a már jelenleg is meglevő rijekai (Horvátország), pozsonyi (Szlovákia) és San Stino-i (Olaszország) logisztikai központokhoz hasonló új logisztikai központokat fogunk létrehozni. Kiváló feltételeket tudunk biztosítani minden nyugat-európai gyártó számára, aki Keleten új piacokra kíván behatolni.

 

 

ISD PORTOLAN Kft. Cím: H-1139 Budapest, Frangepán utca 7.
Tel.: +36 1 465 6150, Fax: +36 1 465 6199 Postacím: H-1558 Budapest 139, Pf.:164