Újságcikkek
Díjaink
Fotó galéria
Videó tár
Linkek
 

 

Forrás: Dunaújvárosi hírlap 2017.02.17.

Egy hajóban: elismert, jó csapat

SZÁLLÍTMÁNYOZÁS: Nemzetközi szinten is jegyzett céggé váltak a szakmájukkal

Az ISD Portolan Kft. kapta az Év Vállalkozása Díjat a kamara kereskedelmi tagozatától, ennek kapcsán kérdeztük Vaso Janicic ügyvezető igazgatót.

A díj átadásán nem tudott jelen lenni, mivel az Egyesült Államokban volt üzleti úton, így azt Szabó Gyula, a helyi kikötő vezetője vette át. Az ügyvezető igazgató szerint nem is baj, hogy így alakult, hiszen Szabó Gyula jól ismert helyi szakemberként elkötelezetten, kiemelkedő módon irányítja a város életében, múltjában is fontos szerepet betöltő létesítményt. Ő képviseli a városi kamaránál a cégüket, az etikai bizottság elnöke.

A kamarától kapott díj egyébként is az ISD Portolan kimagasló teljesítményt nyújtó csapatának az elismerése. Ez a kollektíva természetesen nem a díjakért dolgozik, hanem azért, hogy partnereit mindig a legmagasabb színvonalon szolgálja ki, és ezt már meg is szokták az üzletfelek. Talán pont emiatt az egyenletes színvonalú teljesítmény miatt van, hogy a regionális (és itt a világot személyesen, illetve az általuk szervezett szállítmányok mozgását követve "virtuálisan" számtalanszor bejárt üzletembernek fogadjuk el: az országunkat is beleérti) díjak ritkábban találják meg őket, mint a nemzetköziek. Az utóbbi tíz évben egy sor nemzetközi - szakmai és üzleti elismerésben részesültek (a részletekért érdemes felkeresni honlapjukat). Szűkebb környezetünkben viszont sokszor egy-egy nagyobb fejlődés, beruházás ragadta meg a díjakról döntők figyelmét. Ezért is fogadta örömmel, hogy a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara díját ebben az évben ők is megkapták.

A Portolan Kft.-t idén huszonöt éve, 1992-ben alapították. A vasmű privatizációjával változott a neve is, az ISD Portolan Kft. az ISD Dunaferr Zrt. 100 százalékos leányvállalata. Fő feladata a cégcsoport logisztikai kiszolgálása, tevékenysége során

Kemények az elvárásai, de kiáll a munkatársai mellett

közúton, vasúton, belföldi vízi úton és tengereken biztosítja a vállalatcsoport alapanyaggal történő ellátását, valamint a késztermékek vevőkhöz történő eljuttatását. És ahogy már említettük, a cég működteti a vállalatcsoport dunaújvárosi kikötőjét is. A központjuk a kezdetektől Budapesten található.


Nem lehetett jelen Vaso Janicic a díjátadón, fontosnak tartja, hogy azt a kikötő vezetője vette át
Fotó: Ady Géza

Emellett természetesen külső megbízásokat is vállalnak és teljesítenek, két és fél évtizedes magas szakmai színvonalú tevékenységükkel elismert szereplőjévé váltak a hazai és a nemzetközi piacnak, teljesítményével az ISD Portolan Kft. a magyarországi logisztikai vállalkozások élmezőnyében foglal helyet. Volumenében éves szinten 6 millió tonna árut mozgatnak meg, tavaly hozzávetőlegesen 5 milliárd forint árbevételt és jelentős pozitív adózás előtti eredményt realizáltak. És még egy adat, hogy érzékeljük a megmozgatott hatalmas anyagmennyiség egy szegmensét: Magyarország nemzetközi folyami áruszállítási igényeinek a 60 százalékát ők bonyolítják.

A társaság stabil munkahelyet biztosít jól képzett, idegen nyelveket kiválóan beszélő munkatársainak versenyképes jövedelem mellett. Ez a jó csapat a garancia a cég magas színvonalú teljesítményére. Vaso Janicic elmondja, hogy amikor több mint tíz éve átvette a cég vezetését, a tulajdonosok, a Dunaferr igényeihez igazodva, a költséghatékonyságra törekedve át kellett szerveznie a céget. Akkor nem a fejlesztések voltak a hangsúlyosak.

Aztán egyre inkább az ő személyes szakmai munkája tükröződhetett vissza a vállalkozás eredményein, fejlesztésein. És a csapaton is, amely nagyon jól tud együtt dolgozni. Neki, mint vezetőnek a feladata a stratégiai irányítás, az egyes területek ve-zetőivel a megoldandó feladatok megbeszélése. A cég magas színvonalú teljesítményéhez szükséges módon kemény elvárásokat fogalmaz meg munkatársai felé, és azokat számon is kéri, azonban azt is folyamatosan érezhetik a Por-talannál dolgozók, hogy ha bármilyen probléma van, a vezetőjük mellettük áll.

A Vaso Janicic által elmondottakat külső szemlélőként is igazolhatjuk, hiszen többször tapasztaltuk a munkatársaitól, de a vasmű más vezetőitől, a vele üzleti kapcsolatban lévőktől a felé irányuló elismerést. "Kapitány" a megszólítása (persze angolul), és ha nincs jelen, akkor is így emlegetik. És ez akkor is fontos jelentéstartalommal bír, ha tudjuk, hogy az üzletember szakmai múltjának egy időszakára utal. Csak ő már a Portolan hajóját irányítja csapatával, és úgy tűnik jó irányba.

Ha a jövőképről kérdezzük, természetesen a magas szolgáltatási színvonal fenntartását említi. Ennek érdekében az évről évre megújított ISO rendszer mellett a közelmúltban két neves szakmai szervezet ragos minősítését is megszerezték. Legutóbb pedig hat hónapos munkával, a minősítés megszerzésével a Társadalmilag felelős vállalkozás címet szerezték meg az amerikai World Confederation of Businesses szervezettől. És természetesen több fontos nemzetközi szakmai szervezetnek is tagjai. A konkrét fejlesztésekről szólva elmondta, hogy azokat is folytatják, a helyi kikötőben is, amint a gazdasági környezet módot ad rá, de jelenleg is ki tudják elégíteni partnereik igényeit, magas fokon.

Kőhalmi Kálmán

 

ISD PORTOLAN Kft. Cím: H-1139 Budapest, Frangepán utca 7.
Tel.: +36 1 465 6150, Fax: +36 1 465 6199 Postacím: H-1558 Budapest 139, Pf.:164