Újságcikkek
Díjaink
Fotó galéria
Videó tár
Linkek
 

 

Forrás: Dunaferr magazin 2015.05.20.

A Logisztika Napja 2015

VENDÉGEKET FOGADOTT A KIKÖTŐ

Immár ötödik éve minden év áprilisában egy csütörtöki napot szentelnek a szakemberek a logisztikának. Idén április 16-án huszonnégy helyszínen több száz érdeklődő vett részt a Logisztika Napja 2015 programjain, többek között az ISD Portolan Kft. dunaújvárosi kikötőjében is.

A Logisztika Napját először 2012-ben rendezték meg a Német Logisztikai Társaság ötlete alapján. Magyarország az elsők között csatlakozott a kezdeményezéshez, már ebben az évben 21 helyszínen tehettek látogatást az érdeklődők. Az erős kezdést már csak az szárnyalta túl, hogy Magyarország 2014-ben Németország és Ausztria után a harmadik legaktívabb, azaz a legtöbb programot kínáló ország lett. Az érdeklődést jól jelzi, hogy a dunaújvárosi kikötőben idén már két héttel a rendezvény előtt betelt a regisztrációhoz kötött látogatói létszámkeret.

A nap során megszervezett programok célja elsősorban az, hogy minél jobban megismerhessék a logisztikai szakmát az érdeklődők, minél többen elgondolkodhassanak azon, hogy milyen lenne a hétköznapi életünk logisztika nélkül. Hogy milyen lenne az élet a sok "idegesítően lassú" teherautó és sofőrjeik nélkül. Hogy milyen lenne, ha elfogynának a boltok polcairól az élelmiszerek, leállnának az építkezések.

A házigazda dunaújvárosi kikötő a Magyar Du­nai Kikötők Országos Szö­vetségének tagjaként szervezte meg saját programját. A nap szakmai előadásainak sorában meghallgathatták a résztvevők a szervezet elnökét, capt. Szalma Bélát is, aki a hajózás és a vízi szállítmányozás fontosságának bemutatásán túl kiemelte, hogy a jövőben nagyobb hangsúlyt szeretnének fektetni a szakember-utánpótlás gyakorlati szempontjaira. Ezt a célt szolgálja többek között a Budapesti Gazdasági Főiskolán elindított képzés, hívta fel a pályaválasztás előtt álló hallgatóközönség figyelmét az előadó. A dunaújvárosi kikötő igazgatója, Szabó Gyula több témakört is érintett előadásában, beszélt többek között a hajózás környezetkímélő mivoltáról is. dr. Piricz Noémi, a Dunaújvárosi Főiskola docense, a Vezetés- és Vállalkozástudományi Tan­szék vezetője a helyi logisztikai képzési lehetőségekről tartott tájékoztatót.

A vendégségbe érkezett fiatalokat szemmel láthatóan egyaránt lekötötték az előadások, és a kikötő látványosságai is. Gárdonyi Petra, a Kereskedelmi Középiskola tanulója kérdésemre elmondta, hogy a számára legérdekesebb momentum a kikötő igazgatójának előadásában hangzott el: egy bárka 1000 tonnányi anyagot szállít, ugyanezt a mennyiséget 42 kamion tudná elszállítani közúton, sokszoros mennyiségű károsanyag-kibocsátás mellett. Elgondolkodtató összehasonlítás...

Az előadások után következett a nap informális része, amikor a kikötő mindennapi életébe, munkafolyamataiba pillanthattak be az érdeklődők. A bátrabbak felmehettek a darukra, beülhettek az irányítófülkébe, kezelhették a joystickeket. Az utolsó csoport még egy nem várt "zuhanyzáson" is részt vehetett, amikor a daruvezetők markolóból a Duna vízével hűtötték a látogatók közelében a beton térburkolatot.

A dunaújvárosi kikötő Michel János infrafotóján
A dunaújvárosi kikötő Michel János infrafotóján

Jövőre ismét találkozunk egy áprilisi csütörtökön, új programokkal és remélhetőleg még több vendéggel. Már most tele vagyunk tervekkel, a látogatóktól pedig sok hasznos javaslatot kaptunk, hogy milyen témákról szeretnének bővebben hallani majd.

Kovács-Doma Viktória

 

ISD PORTOLAN Kft. Cím: H-1139 Budapest, Frangepán utca 7.
Tel.: +36 1 465 6150, Fax: +36 1 465 6199 Postacím: H-1558 Budapest 139, Pf.:164