Újságcikkek
Díjaink
Fotó galéria
Videó tár
Linkek
 

 

Forrás: Dunaferr hetilap 2012.02.10.

Rendben megy az élet a mínuszokban is

Beigazolódott a meteorológusok előrejelzése, februárral megérkezett az igazi tél Magyarországra. Komoly mennyiségű hó hullott az elmúlt hétvégén, fehér lepel terült a vasműre is, s miután tartós hideg ígérkezik a továbbiakban is, meg is marad, sőt újabb havazásra számíthatunk. Az ISD Dunaferr csoport időjárási hatásoknak leginkább kitett, stratégiai egységeinél arról érdeklődtünk, hogyan állnak a felkészüléssel, okoz-e fennakadást a napi munkában a hideg.

Kiderült: derekasan megküzdöttek a hóval mindenütt, az élet rendben megy a vasműben a kemény mínuszokban is.

Minden út járható

A szállítómű dolgozóinak sűrű volt az elmúlt hete, a munkagépek folyamatosan takarították a gyárkapukon belüli utakat, az emberek pedig a vasúti váltókat és minden szükséges területet, ezért köszönet illeti a kollégákat, hangsúlyozta Danicska Sándor gyárvezető. A szakember elmondta, hogy az útszóró anyagokból továbbra is rendelkezésre áll a szükséges készlet, az ügyeleti munkavállalói létszám pedig készen áll a beavatkozásra, ha újabb havazás lesz. Az úthálózat mindenhol járható, minden épület, munkahely megközelíthető, de érdemes kicsit több időt szánni a közlekedésre, hiszen az utakon nehézkesebb ilyenkor a haladás. Most elsősorban a felfagyások elhárításával küzdenek a szállítóművesek, illetve a vasúti ki-berakodásra kell több időt szánni, hiszen összefagynak az anyagok a kocsikban. A gyárvezető azt is elmondta, hogy a téli útviszonyokkal, közlekedéssel összefüggő baleset szerencsére nem történt a vasműben az elmúlt napokban.

Zavartalan az energiaellátás

Az ISD Dunaferr csoport tagvállalatainak energiaellátását biztosító ISD Power Kft. termelési igazgatója, Tábori László szerint a jelenlegi időjárás eddig még semmilyen komolyabb fennakadást nem okozott az energiaellátásban, valamennyi fogyasztó hőigényét ki tudták elégíteni. Mivel a termelés normál ütemben zajlik a kokszolóban és a nagyolvasztóműben is, a tüzeléshez a technológiai gázok folyamatosan rendelkezésre állnak, földgázból is rendben beérkezett a szerződésben lekötött mennyiség. A stratégiai fűtőolajkészlethez nem kellett hozzányúlni. Kisebb elfagyások előfordultak az elmúlt napokban, elsősorban az iparivíz- és ivóvízhálózatban, de ezek gyakorlatilag természetesnek mondhatók ebben a hidegben, és helyszíni szerelésekkel el tudták hárítani a problémákat.

Nehezen hajózható a Duna

Az ISD Portolan Kft. kikötőjének termelésvezetője, Kovács László elmondta, hogy a kikötői öbölben a jégréteg vastagsága jelenleg tíz centiméter körüli, folyamatosan jár a jégtörő boxerhajó. Az elmúlt hétvégén még csak reggel 6 és este 20 óra között volt szükség a jégtörésre, de február 7-e óta folyamatos, huszonnégy órás szolgálatban működik a jégtörő. A havazás idején folyamatos volt a rakpart, a darupályák és az utak takarítása is, felkészülve várják azt is, ha újabb havazásra kerülne sor. Ami a Nagy-Duna hajózhatóságát illeti, egy hét alatt jelentősen romlott a helyzet, jelenleg nyolcvan százalékos a jégzajlás . a száz százalékot az jelenti, ha teljesen .beállna. a jég a folyamon. Felettünk, Szlovákiában és alattunk, Szerbiában is érvényben van már a hajózási tilalom, a magyarországi szakasz, ha nehezen is, de még hajózható.

Készen áll a melegedő

Az ISD Dunaferr Zrt. melegedőhelyet alakított ki a főbejárat melletti kultúrteremben, tájékoztatta lapunkat Juhász Ferenc biztonsági igazgató. Arra a helyzetre készültek fel, ha esetleg akkora havazás lenne, hogy a bejáró munkavállalók számára problémás lenne a hazajutás a lakóhelyükre. A melegedő akár száz fő elhelyezésére is alkalmas szükség esetén, benne ágyak, asztalok, székek, padok és női-férfi mosdó található. Eddig még nem kellett senkit elhelyezni az átmeneti szálláson, de a helyiség továbbra is rendelkezésre áll. A biztonsági igazgató elmondta, hogy napi kapcsolatban vannak a dunaújvárosi katasztrófavédelmi kirendeltséggel, az időjárás várható változásait rajtuk keresztül is folyamatosan nyomon követik.

 

ISD PORTOLAN Kft. Cím: H-1139 Budapest, Frangepán utca 7.
Tel.: +36 1 465 6150, Fax: +36 1 465 6199 Postacím: H-1558 Budapest 139, Pf.:164