Újságcikkek
Díjaink
Fotó galéria
Videó tár
Linkek
 

 

Forrás: Dunaferr hetilap 2012.11.16.

Óriáshajók vasműs szállítmánnyal

A horvátországi Bakar város kikötőjébe olyan hajó futott be néhány héttel ezelőtt, október 13-án, amilyen húsz éve nem járt arrafelé. A Cape Veni az ISD Dunaferr Zrt. számára hozott 165 000 tonna pelletet (dúsított vasérc-granulátumot) Brazíliából. A behajózás bonyolult és látványos technikai manőverét nagy sajtóérdeklődés kísérte a helyszínen. Az ISD Dunaferrnél a beszerzési és a logisztikai szakterület egyaránt sikertörténetként könyvelheti el a vállalkozást: kiváló minőségű alapanyag került a vállalathoz, igen kedvező áron, amelyet rugalmas raktározási és fizetési feltételek mellett tudnak Dunaújvárosba szállítani.

Vaso Janicic, az ISD Dunaferr Zrt. logisztikai igazgatója, az ISD Portolan Kft. ügyvezető igazgatója a kikötőben tartózkodott a hajó megérkezésekor. A korábban hosszú ideig hajóskapitányként szolgálatot teljesítő szakember számára érthetően „szívmelengető” feladat volt a szállítmány sorsát végigkísérni.

- A nyersvasgyártás egyik fontos alapanyagául szolgáló pelletet korábban többek között svéd forrásból szerezte be az ISD Dunaferr Zrt. Ezt a beszerzési forrást azonban már nem preferálta a vállalat, s új lehetőségként lépett be a brazíliai beszerzés. Az általános költségtakarékosság jegyében minél kedvezőbb kondíciókra törekedett a beszerzési szakterület, s ezt sikerült is ennél a szállítmánynál realizálni, hiszen első osztályú az anyag minősége, a kikötőben egy hetvenöt napos ingyenes tárolási időszakot sikerült kialkudni, és kedvezőek a fizetési feltételek is, hiszen nem egyszerre, hanem az elszállított mennyiségek függvényében, részletekben tudjuk kiegyenlíteni a szállítmány vételárát. A vasműs késztermékek minőségének szempontjából meghatározóak az alapanyag paraméterei, ez esetben tényleg elmondhatjuk, hogy kiváló minőség párosul a kedvező árhoz.

- Mit lehet tudni a különleges hajóról?

- A Cape Veni úgynevezett .cape size. méretű vízi jármű, maximális kapacitása 175 000 tonna, hossza 289, szélessége 45 méter. Teljes rakomány mellett 17,5 méter a merülése, s ez bizony okozott némi fejtörést a horvát kikötői szakembereknek, hiszen a bakari öböl vízmélysége nem sokkal haladja meg ezt. Kicsit szkeptikusak voltak a behajózással kapcsolatban az üzletben stratégiai partnerként szintén résztvevő Duferco cég szakemberei is, de aztán minden probléma nélkül, mintegy kétórás befordulási manőverezést követően lezajlott a kikötés.

- Meglehetősen nagy érdeklődés kísérte a kikötőben a műveletet...

- Így igaz, a különleges eseménynek protokollban is megadták a módját a horvát szakemberek. Jelen voltak a horvát média meghatározó orgánumai, ott volt a kikötésnél a közlekedési miniszter helyettese, a Port of Rijeka állami vállalat vezérigazgatója és valamennyi igazgatósági tagja, a horvát HZ Cargo vasúttársaság vezérigazgatója és néhány igazgatósági tagja is. Az ISD Dunaferr részéről Evgeny Tankhilevich vezérigazgató is jelen volt, társaságában Püski Imre kollégánkkal, aki a stratégiai alapanyag-beszerzési osztály vezetője. Együtt figyeltük a helyszínen a látványos eseményeket.

- Mit lehet tudni a szállítmány további sorsáról?

- A hetvenöt napos raktározási időszak folyamán vasúton szállítják Dunaújvárosba a pelletet. Bakar és Dunaújváros között a teljes szállítmányozási folyamatot az ISD Portolan Kft. szervezi. Bakartól a magyar határig egy horvát szállítmányozási partnerrel dolgozunk együtt, Magyarországon belül pedig a Rail Cargo Hungária Kft. a partnerünk. Volt egy ­hosszabb időszak, amikor pálya-karbantartási munkálatok miatt szünetelt a vasúti forgalom az út bizonyos szakaszain, tehát még javában tart a szállítás. Napi három irányvonattal, szerelvényenként 1400 tonna pellet érkezik be a gyár területére, ezekben a napokban már a brazil pellet felhasználásával készül a nyersvas az ISD Dunaferrnél. Azt, hogy mennyi ideig lesz elég ez az alapanyag, jelentősen befolyásolja majd a nagyolvasztómű további működésével kapcsolatos tulajdonosi döntés. Ha az egyik kohót az előzetes terveknek megfelelően leállítják, akkor egykohós üzemmód mellett körülbelül jövő márciusig tudnak ebből a szállítmányból dolgozni a nagyolvasztós kollégák.

- November végén újabb óriáshajó érkezik Bakarba...

- Valóban, a tervek szerint november 26-án futhat be egy másik, hasonló paraméterekkel bíró hajó, amely Dél-Afrikából hoz vasércet az ISD Dunaferr számára. A behajózás az októberihez hasonló jellegű esemény lesz a kikötőben. A jövőben, a 2013-as esztendő első negyedévében két, hasonló paraméterekkel rendelkező hajó érkezését várjuk.

 Szilágyi Irén

 

ISD PORTOLAN Kft. Cím: H-1139 Budapest, Frangepán utca 7.
Tel.: +36 1 465 6150, Fax: +36 1 465 6199 Postacím: H-1558 Budapest 139, Pf.:164